неделя, 24 февруари 2008 г.

Ние ли ще се забавляваме с ФК Дузпа или той с нас?
Дойде краят на БГ-зимната, футболна скука. Ура! Започва се. Или както пееха Куин "Шоу мъст го он". Много ясно. Писна ни само да си чешем езиците, гледайки как мраз е сковал улиците. Шоуто трябва да продължи. Ще стане. То е ясно. Личи си от сутринта, т.е. от първия мач за пролетта, нищо че той трябваше да се играе още през есента. Само че пак ще гледаме роден вариант на великата игра и то много лош и нискокачествен. Не, мерси. Но, никой не ни пита.

Неприятно стечение на обстоятелствата или още по-гадно съвпадение, но английското "шоу", освен спектакъл означава и "показвам". А видяхте ли какво показа днес на стадион "Георги Аспарухов" Цецо Георгиев - Малката Баничка - бялата точка за изпълнение на дузпа. А за тези, които не са гледали мача, май няма смисъл да казвам в полза на кой. Ще им кажа само, че играха Левски и Черноморец. А после сините фенове се сърдят като наречеш любимия им отбор ФК Дузпа. Ами то днес си стана почти онова: "Дайте дузпа, спасете Левски!". При 1-1, когато възпитаниците на Херо така се бяха окопали и затворили подстъпите към вратата, че дори и фамозните бразилци не можеха да пробият ариергарда. А иначе е забавно. Въпросът е за кой?

След мача и от двата лагера се спукаха да се подиграват на Венци Стефанов. Да, той не позна резултата, но беше прав, че пак ще има нещо гнило. Нормално, то не трябва да си голям пророк, за да го кажеш. Особено след като почти всеки мач се свири дузпа в полза на Левски, а срещу тях? Това вече никой не знае, т.е. не помни. Ами то скоро ли беше? Има-няма близо 3 години и кусур. Но, така е, вече свикнахме. А иначе Баничката се показа като чудесен артист. По-спорните положения ги свиреше в полза на гостите, но важната подробност бе, че те бяха тъчове или нарушения в центъра. А когато трябваше, когато сините тотално зациклиха, хоп дузпа. И това ако не е гнило, та чак вмирисано...

Още нещо ми направи впечатление. Митко Димитров каза, че Левски победил след детински грешки на неговите състезатели. И видиш ли, Ванчо Траянов друг път нямало така да пропусне топката към Миро Иванов, че да асистира той за гола на Боримиров. Много ясно, че няма, това ние го знаеме. Нали скоро няма пак да играят с Левски.
Иначе публика на "Герена" много. Радост, вдъхновение, еуфория, нови бразилци... Страхотно. А Левски вече е втори! Но това не е новина, драги, това е даденост.
Жалкото е, че така и не разбрахме ние ли, т.е. феновете ще се забавляваме с тях или те с нас?
Явор Пиргов www.donbalon.eu