сряда, 1 април 2009 г.

Хан Аспарух бил дядо на Георги Аспарухов...

Хан Аспарух бил прадядо на георги Аспарухов, а създател на Левски е не Боркиша, а самият Бай Ганьо

Наскоро подуянци най-после доказаха, че са най-старият български отбор, след като фенове на "сините" разпространиха сензационната новина, че са намерили (вероятно при разкопки около "Герена") пощенски плик от 20-те години на миналия век, на който пишело "Левски 1911 г.". Нещо повече, заедно с плика бил открит и протокол (с подпис и печат) от мач на подуянци, игран през същата 1911 г. "Синята" общност предполага, че мачът се е състоял на терена на днешния стадион "Георги Аспарухов" и затова разкопките ще продължат, докато бъде намерен и самият печат. На помощ може да бъде извикан и някой от пандизчиите, участвали при довършването на "Герена" по линия на МВР през 70-те години...

Преди това обаче завеждащият отдел "История" на "Герена", който е познат с кодовото име "агент Николай", ще обяви нови смайващи новини пред целокупния български народ. Оказва се, че прадядо на любимеца на сектор "Б" Георги Аспарухов е не друг, а... самият хан Аспарух! Агентът с мустачките разполагал с автентична картина от 680 г., на която се виждало как ханът преминава Дунава, яхнал син кон и със синьо-бяло шалче около врата. Всичко е ясно - основателят на българската държава е бил левскар, а кой друг освен Аспарух може да бъде родоначалник на рода Аспарухови. Между другото името на бащата на Гунди не трябвало да се произнася "Ран-гел", а "Хан-бил". И така стадионът в квартал Подуяне носи името не само на футболиста, комунист, член на ЦК на ДКМС и офицер от Държавна сигурност Георги Аспарухов, а и на хана, преминал Дунава преди повече от 1300 години вече като завършен левскар.

След всичко това е ясно, че не футболният отбор от "Герена" е кръстен на революционера Васил Иванов Кунчев, а точно обратното. Защото, когато Дяконът е бил участник в легията на Раковски, всички легионери са знаели, че хан Аспарух е бил левскар и в знак на уважение към Васил Кунчев са го нарекли "Левски"...

Всичко това обаче хвърля нова светлина и върху обстоятелствата около създаването на "синия" клуб. Очевидно отпада версията, че негов основоположник и кръстник е бил Борис Василев (Боркиша). Според досегашната версия Боркиша, който бил ученик в една столична гимназия, извършил делото на живота си заедно с още няколко момчета от неговия клас на една пейка пред училището, точно преди всички ученици да тръгнат за празничното тържество по случай 24 май през 1914 г. Оказва се обаче, че на тази дата вероятно е бил основан не отборът на Левски, а само фенклуб "Левски Юг". Три години по-рано обаче Боркиша и неговите съученици са били твърде малки, за да се занимават с протоколи и печати и затова е ясно, че не те са изготвили бумагите от изиграния (и документиран) през 1911 г. исторически футболен мач.

Подуянската изследователска група е наясно, че с печати в България през 1911 г. са се занимавали предимно търговците на розово масло и това е помогнало да се установи, че юридически Левски е основан от казанлъшкия прекупвач Бай Ганьо, който, използвайки подбалканската железопътна линия винаги когато пътувал до София, слизал на подуянската гара. Разбира се, популярният българин (също като хан Аспарух) е бил левскар още от раждането си. Левскари са били и приятелите на Бай Ганьо Данко Хаирсъзина, Гуньо Адвоката, Гочоолу, Дочоолу и т. н. Именно те са ядрото на групата, изиграла първия документиран футболен мач у нас. Това е станало съвсем близо до подуянския хан, където Бай Ганьо и неговите авери имали навика да отсядат. Така на практика те са поставили не само юридическите основи на левскарството, а и на неговия морал.

След мача Бай Ганьо и приятелите му си направили пикник там, където днес е сектор "Б" на стадион "Георги Аспарухов" и така са се превърнали в родоначалници и на "синята" агитка. За съжаление протокол от този исторически пикник все още не е открит.

След всичко това вече е ясно, че президентът на Левски Тодор Батков неслучайно се радва на прозвището "Бай Ганьо", което не е измислено, както се предполагаше досега, от агитката на ЦСКА. Много по-вероятно е прякорът да е изобретен от самия пълномощник на Майкъл Чорни, след като са станали известни заслугите на Бай Ганьо за "синята кауза".

Както се вижда, за подуянци Бай Ганьо има редица сериозни преимущества пред Борис Василев (Боркиша), който може да бъде заподозрян дори, че е роднина на Борис Велчев и затова е искал Левски да играе с червен екип. А на всичко отгоре от ония времена е останал червеният цвят в емблемата на "сините". Друго нещо са истинските левскари като онези от 1911 г. и техните наследници, които скоро ще намерят печата на Бай Ганьо и ще подпечатат с него всичко, свързано с подуянския футбол.

Преди това обаче трябва окончателно и безвъзвратно да се отговори на въпроса кой е основателят на Левски. За целта може да бъде организиран национален референдум, който да определи кой измежду Боркиша, Бай Ганьо и хан Аспарух е родоначалник на "сините". Отсега обаче е ясно, че левскарската същност се изразява най-добре от търговеца на розово масло Ганьо Балкански.

Още повече че след като получи орден "Стара планина", президентът на "столетниците" може да бъде титулуван с гордото "Тодор Старопланински"...

Валентин Василев, в. "Червените"