сряда, 20 февруари 2008 г.

За държавният Левски

В процеса на полемиката около спортните бази у нас започват да се появяват интересни детайли и казуси. Sport1.bg научи от свой източник, че металургичният комбинат Кремиковци може да претендира за дял от комплекс „Георги Аспарухов". А поводът е връзката между Левски и дружество Спортист с почти 40-годишна давност...

След обединението на Левски, Спартак (Сф) и Спортист (Кремиковци) през 1969 г. се появи ДФС Левски-Спартак при МВР, което събра на едно място обектите на „сините" - „Герена", базата на милицията - „Раковски", и ресурсите на социалистическия промишлен гигант. Стадионът в Подуяне беше завършен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век благодарение на изливането на сериозни финансови, материални и трудови ресурси от Кремиковци, както и с работната сила на излежаващи присъдите си затворници по линия на вътрешното министерство. Доста отбори на „сините" в различни видове спорт се издържаха от Кремиковци, а техниката и специалистите на комбината винаги бяха в услуга на обединеното дружество.

Според запознати със специфичната материя не е трудно да се намерят доказателства в съответната документация за наличието на солиден кремиковски капиталов дял в собствеността на „Герена". Въпреки че е много вероятно следите да са били заличени през последните години най-вече заради сериозните политически протекции, с които се ползва Левски. Публична тайна е, че „сините" останаха единствената ведомствена спортна формация у нас, която ползва средства от данъкоплатците за полицейски звания и заплати на своите състезатели (бокс, стрелба, биатлон, лека атлетика, щанги, борба...) и труда на лишени от свобода за ремонт и поддръжка на съоръженията.

Във футболните среди се твърди, че комплекс „Георги Аспарухов" е бил изваден от активите на МВР с благословията на неколцина вътрешни министри още преди Румен Петков и със специалното участие на сините вицепремиери от правителството на Иван Костов. Бившият столичен кмет Софиянски също има сериозен принос за привилегилирования статут на любимия си отбор, който за разлика от „вечния враг" и други съперници без проблеми ползва „безсрочно и безвъзмездно" своите обекти и дори получава право на строеж върху държавна собственост...

Съществува вероятност, ако има промяна в собствеността на Кремиковци, новите инвеститори да поискат пълен одит на всички разходи и активи на комбината във времето и така да се стигне до капиталните вложения на „Герена" по време на симбиозата между Левски и Спортист под шапката на Левски-Спартак.
Публикувано в sport1.bg