вторник, 22 януари 2008 г.

Шефовете на Леффски

Председателят на Управителния съвет на ПФК Левски АД Георги Евдокиев Марков е бил агент на Държавна сигурност, установи Комисията по досиетата. Междувременно се останови, че Георги Евдокиев Марков, Димитър Бонев Гочев и Тодор Енчев Тодоров са били агенти на Държавна сигурност. Георги Марков е бил съдия в КС от 11 октомври 1994 год. до 14 октомври 2003 год., Димитър Гочев и Тодор Тодоров от 14 октомври 1994 г. до 14 октомври 2003 год.Марков е бил вербуван от лицето Иван Василев на 6 декември 1972 г., Гочев от ст. лейт. Аспарух Ант. Измирлиев на 15 юни 1971 г. , а Тодор Тодоров от Георги Панов на 15 април 1982 година. Под псевдонимите Николай и Стефан, Георги Марков е осъществявал сътрудничество в МВР-Софийско градско управление, отдел ІІ-Държавна сигурност; управление VІ-ДС, отдел ІІ, отделение ІІІ. КС не е проверявал Марков Достоверността на информацията за агентурното минало на Марков косвено се потвърждава и от разказа на бившия конституционен съдия Станислав Димитров, публикуван в “Медиапул” , където юристът си спомня:“ Веднага след назначаването му на /Георги Марков – б.р./ в КС, постъпи искане от 54-ма народни представители за тълкуване на понятието “високи нравствени качества”, каквито всеки конституционен съдия трябва да притежава, според конституцията, и за обявяване на Указа на президента за назначаването на Марков за противоконституционен. В искането на депутати от левицата се твърдеше, че, според официална информация, той е сътрудничил доброволно като агент-доносник на структурите на бившата Държавна сигурност, което е било установено от Временната комисия за Великото народно събрание и съобщено в пленарна зала. Към искането имаше приложени: доклад на Временната комисия по досиетата на ВНС, стенограма от пленарното заседание на ВНС, на което е огласено съдържанието на доклада и публикации във вестниците “24 часа”, “Труд”, “Континент”, “Стандарт”, “ Дума” и “Демокрация” за агентурното минало на Георги Марков.
Трите имена: Георги Евдокиев Марков
Дата на раждане: 20 март 1950 г.
Място на раждане: гр. София
Вербувал го служител: Иван Василев на 6 декември 1972 г.
Ръководил го служител: Иван Василев, о. р. (оперативен работник - бел. ред.) Жечев
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството: МВР - Софийско градско управление, отдел II - Държавна сигурност; управление VI - ДС, отдел II, отделение III;
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството: агент
Псевдоними: Николай, Стефан
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1: Картон обр. 4; рег. дневник; лично дело № IА-23070; документи от ръководилия го щатен служител - предложение за вербовка, рапорт от вербовка, регистрационна бланка за картотекиране като сътрудник; протокол за унищожаване № 76 от 18.06.1990 г. на работно дело № IР-7746.
Публична длъжност или публична дейност: съдия от Конституционния съд 11.10.1994 год. - 14.10.2003 година.
Източник: http://bulgaria.actualno.com/news_109002.html

Няма коментари: