вторник, 6 май 2008 г.

Шпалирът е готов

Стоилов отказа шпалир за 31-ата титла на ЦСКА и има право. Няма нужда от шпалир. Самото съществуване на "сините" в последните 60 години в сянката на "армейците" е най-приятният шпалир
Когато близо вековният ти път е изтъкан от провали, втори места, нещастни загуби и безуспешни опити да се докажеш, би трябвало, колкото и да не си интелигентен, да си се научил да губиш. Само че за ПФК Левски 94 години опит не е достатъчен.

Резултатите и статистиката отдавна твърдят, че отборът на Левски е футболно джудже. Тази пролет дори и Стиви Уондър е забелязал, че "синият" тим е пълен с физически джуджета, но повече от всичко се натрапва фактът, че на и около "Герена" е пълно с морални джуджета. Дори не лилипути, а същите в женски род.

Сигурно ръководството на Левски се е притеснило от фаталните 13 точки изоставане от ЦСКА, та реши да полегне на Локомотив София, за да ги направи по-приемливите 16. А, и между другото, да добута "железничарите", които в последните години не са нищо повече от детско влакче - играчка за "сините" джудженца, до евротурнирите.

Догодина отново ще има шест точки за тима от последната спирка на автобус 120 в "дербитата" с Локомотив, отново след драми, обрати и куп голове като миналия май. И отново Гошо Марковци и Деян Дончевци ще стоят мирно пред Валери Домовчийски, който ще се е върнал на "Герена" след евроепопеята си с 15 минути игра за Херта.

Всъщност, няма нищо лошо тимът от "Надежда" да поиграе за Купата на УЕФА. Нали все някой трябва да компенсира нулата, която Левски ще запише в графата "точки" срещу името на България. След като със своя "вундертим" си записал две загуби от Тампере Юн., то е нормално в процес на преход да отпаднеш и от Слиема Уондърърс. В края на краищата говорим за единствения тим не само в Европа и на Планетата, но и във всички паралелни Вселени, за които загатва квантовата теория, който не е печелил нито една точка на словенска земя.

Дал си мач на Локото - голяма работа. Кой може да ти се сърди, че се подсигуряваш за следващия сезон, когато звездите ти са Шуменския Деко, един престарял хърватски защитник, дядо му от Видин и трима бразилци, които и един върху друг да застанат, последният няма да стигне горната греда.

Няма нищо срамно, особено ако унижението е любимото ти ястие, било то по "антверпенска", "беверенска" или "копенхагенска" рецепта. Само че е жалко след това да мрънкаш пред камерите с по детски невинен хасковски акцент как е трябвало да ти свирнат осем дузпи, порязали са те с дузина засади и решаващ тъч.

Не очаквах тази наглост от иначе скромния и симпатичен Станимир Стоилов. Най-малкото, защото на гърдите му, макар и за кратко, е гряла звездата на ЦСКА. Дори и нейната светлина обаче може да разпръсква отровните пари на "Герена" само за кратко, преди атмосферата на морално разложение да срине имунната система и да превърне нормалния индивид в мургав клонинг със синьо екипче.

Стоилов отказа шпалир за 31-ата титла на ЦСКА и има право. Няма нужда от шпалир. Самото съществуване на "сините" в последните 60 години в сянката на "армейците" е най-приятният шпалир. Вярно, изтъкан от злоба, завист, мъка и комплекси, но все пак - нали по нещо трябва да си личи, че го прави Левски.

Кольо www.donbalon.eu

Няма коментари: